SVETOVNI DAN HRANE

WORLD FOOD DAY

Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO vsako leto določi temo svetovnega dneva hrane. Letošnja se glasi »Gojimo, hranimo, ohranjamo. Skupaj.« (Grow, Nourish, Sustain. Together) in se predvsem osredotoča na pomembno vlogo spreminjanja odnosa do hrane in  prehranjevanja. Tukaj je tudi poudarek, da so naša sedanja dejanja del prihodnosti.

Svetovni dan hrane, ki ga praznujemo 16. oktobra, smo organizirali tudi na šoli, saj smo temu posvetili predstavljene plakate, ki visijo v avli šole. Poudarek je, da letno pridelamo preveč plastičnih odpadko, predvsem pa, kako zelo pomembno je, da smo zmožni lokalne pridelave. V ospredje smo postavili zavrženo količino bioloških odpadkov, torej zavržene hrane. Ob tem lahko razmišljamo o stiski več kot 820 milijonov kronično podhranjenih ljudi, medtem ko je več kot četrtino svetovnega prebivalstva prekomerno hranjenih.

Slovenija je ena redkih držav, ki ima uzakonjeno prehrano otrok in mladostnikov. To pomeni, da ima šola zelo pomembno vlogo pri vzgoji in izobraževanju o zdravi prehrani, prehranjevalnih navadah, kulturi prehranjevanja in odgovornega odnosa, tako do sebe kot do svojega zdravja.

V petek bodo otroci dobili  sadež, ki je sicer svetovno znan, pa vendar ni našega porekla – ananas. S tem poudarjamo tudi kulturo drugih držav.

Še nekaj zanimiv dejstev…

  • Banane, kumare in kivi uvrščamo med jagode. Jagode, maline in robide pa ne.
  • Nalepke, ki so na sadju, so užitne. Seveda pa to še ne pomeni, da jih morate jesti.
  • Sendvič je izumil grof Sandwich John Montagu, ki je bil obseden z igrami na srečo. V 24-urnem nizu iger na srečo je hotel tudi jesti, a ker ni hotel odložiti kart, je prosil za rezine pečenke, nadevane med dva kosa kruha.
  • Vsak četrti lešnik tega planeta se znajde v kozarcu Nutelle. Povpraševanje po lešnikih je tako naraslo, da jih poskušajo gojiti v laboratorijih, da bi rešili svetovno pomanjkanje teh sadežev.
SVETOVNI DAN HRANE, 16.10.2020
BIOLOŠKI ODPADKI, PLASTIKA
GOJIMO, HRANIMO, OHRANJAJMO

Spoštovani starši!

Pozorno si preberite pravila šolske prehrane, ki so objavljena tudi v novi publikaciji šole.

Prijava ali odjava na šolsko prehrano NI VEČ MOŽNA S KLICEM V ŠOLSKO KUHINJO. Odjavo ali prijavo lahko opravljate na e-asistentu ali na e-mail naslov vodje prehrane: anja.kotar@os-pivka.si

Ravno tako je novost pri razdeljevanju kosil. Zaradi zaščitnih ukrepov  je vzpostavljen urnik, otroci pa so dobili obeske, s katerimi se evidentirajo pri razdelilnem pultu.  Prosimo, da vzpodbujate svojega otroka, da ima obesek vedno s seboj, saj le tako lahko zagotavljamo nemoteno delitev.

V kolikor bo učenec pozabil obesek, ga bo dežurni učitelj uvrstil kot zadnjega v skupini, s katero prihaja, saj je potrebno prevzeto kosilo  ročno vnesti/zapisati in s tem se prekine tok razdeljevanja. Nikakor to ne pomeni, da otrok, če je prijavljen na kosilo,  kosila ne bo dobil.

Če učencu obesek, ki pa ni namenjen igranju,  razpade ali pa se pokvari, naj obvesti svojo razredničarko ali pa vi obvestite vodjo prehrane, da čim prej dobi novi obesek. Stari obesek naj učenec prinese razredničarki.

V primeru, da se obesek izgubi, bomo počakali nekaj dni, če se mogoče najde, sicer bo novi/nadomestni obesek plačljiv.

JEDILNIKI

 
 
SHEMA ŠOLSKEGA SADJA IN ZELENJAVE 

PRIDRŽUJEMO SI PRAVICO DO SPREMEMBE JEDILNIKA.

** OZNAČEVANJE ALERGENOV

1. žita, ki vsebujejo gluten

2. raki

3. jajca

4. ribe

5. arašidi

6. soja

7. mleko oziroma mlečni proizvod z alergenom

8. oreščki (mandlji, lešniki, orehi, indijski, ameriški, brazilski oreščki, pistacija)

9. listna zelena

10. gorčično seme

11. sezamovo seme

12. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l

13. volčji bob

14. mehkužci

ŽIVILA IN JEDI, KI VSEBUJEJO GLUTEN:

  • ŽITA: PŠENICA, PIRA, RŽ, OVES, JEČMEN, KAMUT, BULGUR IN IZDELKI IZ NJIH.
  • IZDELKI IZ DURUM MOKE, GRAHAM MOKE, VEČINA KOSMIČEV IN KAŠ, KUSKUS, DROBTINE, SEITAN.
  • VEČINA VRST KRUHA( glej žita), TESTENINE( glej žita), KOLAČI, PIŠKOTI, KREKERJI, PREPEČENEC,VEČINA PECIV, TUDI NEKATERE ČOKOLADE, PICE, ZAVITKI, SLADOLED, KALČKI.
  • PIVSKI KVAS, CVETNI PRAH, KAMUT, SLAD, RASTLINSKE BELJAKOVINE, RAZLIČNE OBLIKE ŠKROBA …
  • NEKATERE SALAME, SOJINA OMAKA IN NEKATERE DRUGE IZDELANE OMAKE
(Skupno 14.606 obiskov, današnjih obiskov 4)
Dostopnost