Skoči na glavno vsebino

V ponedeljek, 6. 3. 2023, smo se v šolski knjižnici tretjič srečali bralci letošnje medgeneracijske bralne skupine – devetošolci, učiteljice in upokojenci, člani krožka Beremo skupaj, ki deluje pri Društvu upokojencev Pivka. Tokrat smo se pogovarjali o zbirki kratkih besedil slovenskega pisatelja in dramatika Toneta Partljiča, ki nosi naslov Partljič.doc.

Takole je svoje vtise o naših srečanjih in prebrani knjigi strnila devetošolka Zala L.:

Na srečanjih mi je vedno všeč, saj imam priložnost slišati mnenje starejših ljudi, ki so prebrali isto knjigo kot sama. Ko sem sprva slišala za medgeneracijsko branje, sem mislila, da bo to le še ena dolgočasna šolska obveznost, a sem že na prvem srečanju spoznala, da sem se motila in da se bom nadaljnjih srečanj veselila.

Knjiga Toneta Partljiča mi je bila všeč. V njej so pisateljeva otroška in najstniška leta, ki so v posameznih utrinkih podobna tudi doživljanju mojih starih staršev pa tudi staršev, opisana na komičen, humoren, duhovit, zabaven način, vendar tako, da se kljub vsej komičnosti in zabavnosti zavemo, kako težko je bilo takrat življenje. Delo Partljiča mi je na trenutke dalo misliti, saj se mladi velikokrat ne zavedamo, kaj imamo, in tega tudi ne cenimo. Tudi vzgoja otrok in mladostnikov včasih in danes se zelo razlikuje. Srečanje mi je odprlo oči, spoznala sem, da so naši starši, kljub vsej stiski, ki so jo doživeli, živeli zelo lepo, pristno otroštvo – po mojem mnenju še celo lepše kot mi, saj niso imeli vseh digitalnih naprav, ki bi jim onemogočile to pristno doživljanje.

Udeleženci srečanja so v dar prejeli mladinski roman slovenskega pisatelja in alpinista Tadeja Goloba Zlati zob, ki bo služil kot izhodišče za pogovor na našem naslednjem druženju.

Koordinatorica Tanja Marušič

(Skupno 231 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost