Tako kot po vsej Sloveniji, smo tudi na naši šoli v petek, 18. 11. 2022, obeležili dan slovenske hrane. S tem smo želeli opozoriti na pomen oskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Ena izmed pomembnih aktivnosti dneva slovenske hrane pa je bil projekt Tradicionalni slovenski zajtrk.
Letošnja osrednja tema je bila Zajtrk z mlekom – super dan! Obeležitev dneva slovenske hrane smo najprej začeli s prispevkom in nagradnimi ugankami šolskega radia, na koncu oddaje pa smo prisluhnili Slakovi pesmi Čebelar.
Nato nas je ob 8. 40 pričakal kruh, ki je bil namazan z maslom in domačim sladkim medom, okušali smo tudi domače mleko in jabolka, za kar so poskrbeli okoliški pridelovalci hrane, saj brez njih vseh teh dobrot na naših mizah danes ne bi bilo.
Po krepčilnem zajtrku smo se v okviru dneva dejavnosti pogovarjali še, kako ima hrana iz lokalnega okolja več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. Skupaj smo prišli do spoznanja, da je v taki hrani manj aditivov, živila pa nas presenetijo z bogatejšim in pristnejšim okusom, pa tudi naše okolje ni tako obremenjeno zaradi krajših transportnih poti. Omenjali smo še sodobne bolezni, izpostavili smo kulturo prehranjevanja ter odnos do hrane.
Šestošolci so izdelovali plakate na temo sadja, zelenjave, mleka in mlečnih izdelkov v povezavi s Šolsko shemo sadja, zelenjave ter mleka, v višjih razredih pa so dejavnosti povezali s projektom Zdrava šola. Učenci so po telesni dejavnosti izmerili srčni utrip, poslušali glasbo v ritmu bitja našega srca, sestavljali uganke, rebuse in pesmi ter se preizkusili v reševanju razgibanega kviza ter križanke na temo gibanja, zdravja in prehrane.
V dan dejavnosti pa so vključili še aktivnosti povezane z dnevom prijaznosti v okviru projekta Varno in spodbudno učno okolje.
Maja Mladenović, organizatorka šolske prehrane