ALERGENI
1. žita, ki vsebujejo gluten
a. PŠENICA
b. PIRA,
c. RŽ,
d. OVES,
e. JEČMEN,
f. KAMUT,
g. BULGUR
2. raki
3. jajca
4. ribe
5. arašidi
6. soja
7. mleko oziroma mlečni proizvod z alergenom
8. oreščki (mandlji, lešniki, orehi, indijski, ameriški, brazilski oreščki, pistacija)
9. listna zelena
10. gorčično seme
11. sezamovo seme
12. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l
13. volčji bob
14. mehkužci
ŽIVILA IN JEDI, KI VSEBUJEJO GLUTEN:
- ŽITA: PŠENICA, PIRA, RŽ, OVES, JEČMEN, KAMUT, BULGUR IN IZDELKI IZ NJIH.
- IZDELKI IZ DURUM MOKE, GRAHAM MOKE, VEČINA KOSMIČEV IN KAŠ, KUSKUS, DROBTINE, SEITAN.
- VEČINA VRST KRUHA( glej žita), TESTENINE( glej žita), KOLAČI, PIŠKOTI, KREKERJI, PREPEČENEC,VEČINA PECIV, TUDI NEKATERE ČOKOLADE, PICE, ZAVITKI, SLADOLED, KALČKI.
- PIVSKI KVAS, CVETNI PRAH, KAMUT, SLAD, RASTLINSKE BELJAKOVINE, RAZLIČNE OBLIKE ŠKROBA …
- NEKATERE SALAME, SOJINA OMAKA IN NEKATERE DRUGE IZDELANE OMAKE
(Skupno 42.868 obiskov, današnjih obiskov 1)