Skoči na glavno vsebino

Pozdravljeni, ponovno smo z vami šolske novinarke OŠ Pivka. Naš prvi prispevek v novem šolskem letu je povezan s slavnostnim dogodkom – jubilejnim koncertom ob 10. obletnici Učiteljskega pevskega zbora Carmina.

Ta je potekal v soboto, 21. 9. 2024, ob 19. uri v šolski avli. Pevke so pod mentorstvom zborovodkinje Damjane Morel in ob instrumentalni spremljavi Urške Krebelj, Katje Smrdel Zafred, Kristjana Arha, Žige Kluna in Andraža Volka pripravile pravo pevsko poslastico. Prisluhnili smo pesmim, kot so: Kdo še verjame, Krila, Sen znala jes, Ptičje strašilo, Z roko v roki za mir …

Poleg učiteljskega zbora so nastopili tudi pevci in pevke otroškega in mladinskega zbora.

Pri predzadnji pesmi Moje orglice so se pevkam na odru pridružile tudi nekdanje pevke, pri zadnji pesmi Slovenija, od kod lepote tvoje pa še otroški in mladinski pevski zbor ter publika. Poleg prekrasnega petja v živo smo si lahko pogledali še posnetek, ki so ga pevke pripravile v času covida. Gre za nekakšen videospot za pesem Življenje je lepo.

Ob tej priložnosti smo intervjuvale zborovodkinjo gospo Damjano Morel. Preberite, kaj je povedala.

Čestitamo ob tem jubileju. Ali bi lahko strnili vtise ob 10. obletnici obstoja zbora?

Ponos spiše vse. Ponosna sem na vse moje pevke, zato ker so zagnane, navdušene nad petjem , vztrajne … Še posebej na tiste, ki so z nami že celih 10 let. Ponosna sem tudi sama nase, zato ker je tudi od zborovodje odvisno veliko stvari.

Kakšna so bila vaša pričakovanja ob ustanovitvi zbora?

Vsekakor nisem pričakovala, da se bo zbor tako dolgo obdržal, mislila sem, da bo to bolj druženje za lastno veselje, potem pa je to preraslo v resno delo.

In kateri od vseh nastopov vam je ostal najbolj v spominu?

To je zelo težko vprašanje. Takih nastopov je več, ampak vseeno bi izpostavila koncert ob 5. obletnici zbora, ker je vladala posebna energija v dvorani.

Ste se v teh 10. letih udeležili kakšnih tekmovanj?

Ne, tekmovanj se nismo udeležile in tudi nimamo takšnih namenov, se pa udeležujemo območne revije za odrasle zbore in revije Primorska poje. Nastopamo tudi na vsakoletnem koncertu učiteljskih pevskih zborov ob svetovnem dnevu učiteljev.

Kakšni pa so vaši vtisi po sobotnem koncertu?

Nastop je bil odličen. V dvorani je vladalo dobro vzdušje in imeli smo se lepo. Seveda pa ne bi šlo brez dobrih poslušalcev.

Nekaj članic pevskega zbora smo povprašale naslednja vprašanja: Kaj vam pomeni glasba? Zakaj ste se odločili, da se pridružite zboru? Koliko časa že pojete v tem zboru? Ali ste stkali kakšne nove vezi?

Učiteljica Erika Jug: Glasba je zame nekaj takega, kar mi lahko v deževnih dneh pričara sonce, me razveseli, dvigne razpoloženje, pomiri … Rada jo poslušam, še raje pa jo prepevam. Glasbo imam rada. K zboru sem prišla zaradi povabila in predvsem zaradi ljubezni do petja. V zboru pojem že od njegovega začetka, od leta 2014. Seveda smo stkale vezi. Najbolj sem se povezala s kolegicami, ki jih ne vidim vsak dan.

Učiteljica Lucija Škvarča: Glasba mi pomeni sprostitev. Zboru sem se pridružila, ker dobro poznam zborovodjo in ker je to moja prioriteta. Pojem že 10 let. V teh letih smo zagotovo stkale prijetne vezi, veliko je mojih kolegic, a spoznala sem se tudi z vzgojiteljicami.

Učiteljica Meta Kirn: Glasba je del mojega življenja, odkar vem zase. Že od zgodnjega otroštva prepevam v pevskih zborih in zame je nekaj najlepšega, ko se množica glasov zlije v prijetno melodijo in sem tudi sama del tega. V učiteljskem pevskem zboru pojem od njegove ustanovitve. S kolegicami, ki pojejo v zboru, smo med druženjem na vajah in nastopih gotovo stkale globlje vezi, kot bi jih sicer. Zato tudi vztrajamo skupaj že deset let.

Učiteljskem pevskemu zboru Carmina želimo še veliko ustvarjalnega navdiha in veselja pri petju.

Članice novinarskega krožka Mila, Julija, Veronika, Lucija in Lara z mentorico

Avtor fotografij je gospod Jože Pavzin.

(Skupno 192 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost